Newsletter
Podaj swój adres e-mail i odbierz kod rabatowy na zakupy. Będziemy Cię również informować o nowościach i promocjach.
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności

Konserwacja drewna

Jak konserwować wyroby z drewna ?

WAŻNE! Każdy surowy przedmiot drewniany (łopaty, łyżki, szatkownice , deski,itp..), który będzie miał kontakt z cieczą , należy przed użyciem, co najmniej trzykrotnie zaimpregnować olejem lub oliwą.

Wyroby z drewna są produktem naturalnym , pod datnym na odkształcenia w zależności o warunków atmosferycznych i ich użytkowania. Reklamacje oprócz wad fabrycznych nie są uznawane. Aby przedmioty służyły długo , zgodnie z jego przeznaczeniem, należy się stosować do poniższych zasad.

Drewniane akcesoria kuchenne to podstawowe wyposażenie każdego kucharza. Jeśli chcemy , aby służyły nam przez długi czas , należy zadbać o odpowiednią ich konserwację. Podstawowe produkty do konserwacji drewna z pewnością masz w swojej kuchni. 

  • oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, lniany,
  • ocet jabłkowy,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • sodę oczyszczoną,
  • wodę.

Drewniane akcesoria kuchenne nie mogą być myte w zmywarce. Detergenty, nadmiar wody mogą uszkodzić drewno.. Drewno myjemy pod bieżącą wodą z użyciem płynów do naczyń. Po umyciu suszymy w temperaturze pokojowej. Należy unikać długotrwałego moczenia drewna. Nie suszymy na słońcu.

Oliwa lub olej

Przed pierwszym użyciem drewnianych akcesoriów kuchennych , natrzyj je olejem lub oliwą z oliwek i pozostaw do całkowitego wyschnięcia.  Czynność powtórz trzykrotnie lub do momentu kiedy drewno przestanie chłonąć olej. Dzięki temu zabiegowi drewno zachowa oryginalny kolor i nie będzie chłonęło intensywnych zapachów i ograniczy chłonięcie wody. Czynność zaleca się powtarzać po umyciu i wysuszeniu drewna. W przeciwnym razie , będzie się odkształcać i pękać.

Ocet jabłkowy

Drugi sposób  konserwacji akcesoriów drewnianych,  jest zanurzenie ich w occie jabłkowym. (nie moczymy produktów klejonych , tylko z litego drewna) Następnie je papierowym ręcznikiem. Kąpiel w occie sprawi, że przybory odzyskają dawny kolor i nie będą chłonęły zapachów.

Sok z cytryny

Pozwala się pozbyć nieprzyjemnych zapachów (ryby, czosnek, itp...) Po umyciu i wysuszeniu natrzeć przybory sokiem z cytryny.

Sól

Resztki ciasta przyklejone do przyborów kuchennych, wałki, stolnice usuniesz za pomocą soli. Nasyp na wałek , stolnicę i lekko pocieraj dłonią.

Soda oczyszczona

Podczas użytkowania na akcesoriach mogą pojawiać się różne plamy i odbarwienia. Aby się ich pozbyć , najlepiej wyszoruj je i zanurz na całą noc w roztworze sody oczyszczonej.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl