Jak konserwować wyroby z drewna ?
WAŻNE! Każdy surowy przedmiot drewniany (łapaty, łyżki, szatkownice , deski,itp..), który będzie miał kontakt z cieczą , należy przed użyciem, co najmniej trzykrotnie zaimpregnować olejem lub oliwą.
Podstawą ewentualnego uznania gwarancji jest stosowanie się do poniższych zasad.
Drewniane akcesoria kuchenne to podstawowe wyposażenie każdego kucharza. Jeśli chcemy , aby służyły nam przez długi czas , należy zadbać o odpowiednią ich konserwację. Podstawowe produkty do konserwacji drewna z pewnością masz w swojej kuchni.
- oliwę z oliwek lub olej rzepakowy,
- ocet jabłkowy,
- sok z cytryny,
- sól,
- sodę oczyszczoną,
- wodę.
Drewniane akcesoria kuchenne nie mogą być myte w zmywarce. Detergenty, nadmiar wody mogą uszkodzić drewno.. Drewno myjemy pod bieżącą wodą z użyciem płynów do naczyń. Po umyciu suszymy w temperaturze pokojowej. Należy unikać długotrwałego moczenia drewna. Nie suszymy na słońcu.
Oliwa lub olej
Przed pierwszym użyciem drewnianych akcesoriów kuchennych , natrzyj je olejem lub oliwą z oliwek i pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Czynność powtórz dwukrotnie. Dzięki temu zabiegowi drewno zachowa oryginalny kolor i nie będzie chłonęło intensywnych zapachów.
Ocet jabłkowy
Drugi sposób konserwacji akcesoriów drewnianych przed pierwszym użyciem, jest zanurzenie ich w occie jabłkowym na całą noc. (nie moczymy produktów klejonych , tylko z litego drewna) Rankiem osusz je papierowym ręcznikiem. Kąpiel w occie sprawi, że przybory odzyskają dawny kolor i nie będą chłonęły zapachów.
Sok z cytryny
Pozwala się pozbyć nieprzyjemnych zapachów (ryby, czosnek, itp...) Po umyciu i wysuszeniu natrzeć przybory sokiem z cytryny.
Sól
Resztki ciasta przyklejone do przyborów kuchennych, wałki, stolnice usuniesz za pomocą soli. Nasyp na wałek , stolnicę i lekko pocieraj dłonią.
Soda oczyszczona
Podczas użytkowania na akcesoriach mogą pojawiać się różne plamy i odbarwienia. Aby się ich pozbyć , najlepiej wyszoruj je i zanurz na całą noc w roztworze sody oczyszczonej.