Wczytuję dane...
Konserwacja drewna

Jak konserwować wyroby z drewna ?

Drewniane akcesoria kuchenne to podstawowe wyposażenie każdego kucharza. Jeśli chcemy , aby służyły nam przez długi czas , należy zadbać o odpowiednią ich konserwację. Podstawowe produkty do konserwacji drewna z pewnością masz w swojej kuchni. 

  • oliwę z oliwek lub olej rzepakowy,
  • ocet jabłkowy,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • sodę oczyszczoną,
  • wodę.

Drewniane akcesoria kuchenne nie mogą być myte w zmywarce. Detergenty, nadmiar wody mogą uszkodzić drewno.. Drewno myjemy pod bieżącą wodą z użyciem płynów do naczyń. Po umyciu suszymy w temperaturze pokojowej. Należy unikać długotrwałego moczenia drewna. Nie suszymy na słońcu.

Oliwa lub olej

Przed pierwszym użyciem drewnianych akcesoriów kuchennych , natrzyj je olejem lub oliwą z oliwek i pozostaw do całkowitego wyschnięcia.  Czynność powtórz dwukrotnie. Dzięki temu zabiegowi drewno zachowa oryginalny kolor i nie będzie chłonęło intensywnych zapachów.

Ocet jabłkowy

Drugi sposób  konserwacji akcesoriów drewnianych przed pierwszym użyciem,  jest zanurzenie ich w occie jabłkowym na całą noc. Rankiem osusz je papierowym ręcznikiem. Kąpiel w occie sprawi, że przybory odzyskają dawny kolor i nie będą chłonęły zapachów.

Sok z cytryny

Pozwala się pozbyć nieprzyjemnych zapachów (ryby, czosnek, itp...) Po umyciu i wysuszeniu natrzeć przybory sokiem z cytryny.

Sól

Resztki ciasta przyklejone do przyborów kuchennych, wałki, stolnice usuniesz za pomocą soli. Nasyp na wałek , stolnicę i lekko pocieraj dłonią.

Soda oczyszczona

Podczas użytkowania na akcesoriach mogą pojawiać się różne plamy i odbarwienia. Aby się ich pozbyć , najlepiej wyszoruj je i zanurz na całą noc w roztworze sody oczyszczonej.